press room

Articles

25 June 2011

1er Mercat de les espècies, productors i artesans, del terme d'Argençola.

El passat dissabte dia 25 de juny de 2011, és va celebrar a Argençola la primera edició del Mercat de les espècies, productes i artesania, amb gran èxit de públic.

El Mercat i les activitats es varen realitzar al bonic nucli d’Argençola. L’entorn i la vista des de la part mes elevada carrega de privilegi aquestes contrades, seques a l’estiu i gelades a l’ hivern.
L’objectiu d’aquest Mercat vol ser la recuperació d’un Mercat de gran importància per l’economia de la Catalunya Central a l’Edat Mitjana fins al segle XVII i XVIII.Durant tota la jornada els assistents van poder gaudir de la visita a la vintena de parades instal•lades on hi van poder trobar: llegums, cereals i espècies del Terme d’Argençola, embotits artesans, oli, vins ecològics, pa i coques, planter i llavors Eco, espècies aromàtiques i medicinals, cosmètica a base de plantes, infusions, mels i melmelades. Pel que fa a l’artesania: ceràmica i joies, enquadernacions, gravats i escultures, patchwork i roba.
L’organització vol agrair especialment la col•laboració dels artistes del municipi, que van disposar d’una parada pròpia per exposar les seves creacions. Labors, obres amb flores seques, quadres i guarniments florals van formar part destacada de la part artística del mercat.

Per l’ambientació del mercat, molt comentada pel públic, és van utilitzar guarniments de flors i plantes d’Argençola recollides el dia abans que també es van aprofitar per fer divulgació a través de rètols identificatius dels seus noms i usos. A la vegada, en pots de vidre es trobaven espècies seques de tot el mon. Volem agrair també la col.laboració d’Àngels Cuerva de l’Espai de creació artística “El Corral” de Santa Coloma de Queralt, que ens va cedir una de les seves obres per la decoració d’aquest primer mercat.

Al llarg del dia també es va poder participar en activitats divulgatives diverses:
A les 9 del matí vam començar amb la Sortida de reconeixement d’herbes remeieres pel terme d’Argençola amb Astrid van Ginkel, que va reunir una setantena de persones interessades en descobrir l’utilitat de les plantes del nostre entorn.
A les 11 es va obrir el 1er Concurs de Sals condimentades amb l’objectiu de difondre la reducció del consum de sal comú, molt relacionada amb malalties cardiovasculars i la seva substitució per sals condimentades amb herbes i espècies que potencien el sabor i l’aroma dels aliments cuinats amb menys contingut salí.

Les mostres participants van ser valorades per un jurat format per 5 professionals de la matèria: Laura Gosalbo Chiva de Gastronomia Activa, Mª Àngels Pujabet, Núria Balaguer, Margarita Tarragó i Gemma Bullich. El concurs es va tancar amb l’entrega de tres premis: l’Aromsal d’or a la Sal amb pètals de rosa de Joan Carles Rei (L’Herbolari de Sau), l’Aromsal de plata a la Sal Chinata de Pepi Cervera (Daycris) i l’Aromsal de bronze a la Sal per Carn de Larissa Ferrer van Ginkel (Les Herbes del Món).
A les 4 de la tarda va començar el Taller “Com elaborar una ratafia” en el que Sílvia Escura i M. Àngels Solé van descobrir els secrets de les seves ratafies a la trentena d’assistents. Els participants van poder fer barreges d’herbes per preparar-ne la seva pròpia i d’aquí a 40 dies gaudir dels resultats.


Jurat del concurs de sals aromatitzades, format per: Laura Gosalbo Chiva de Gastronomia Activa, Mª Àngels Pujabet, Núria Balaguer, Margarita Tarragó i Gemma Bullich.


Els nens també van participar activament al mercat. Al matí els vam preparar un “Taller d’il•lustració de personatges amb flors i fulles assecades”, per despertar la seva imaginació i apropar-los a la natura d’una manera diferent. El taller el va impartir Martí Garrancho amb l’ajuda dels monitors de la Tribu i una trentena de nens van poder emportar-se les seves creacions.
Després de dinar la Sala d’actes de l’Ajuntament es va transformar en cinema i a la tarda vam recuperar “Jocs del Món” als voltants de l’Ajuntament i l’església on van poder jugar els nens i els pares.

També es va poder assistir durant la jornada a dues xerrades:
• La primera a la 1 del migdia amb la “Presentació del portal d’Internet Herbam” a càrrec d’Eva Moré. Aquest portal, que us convidem a visitar, pretén difondre i recuperar la memòria dels usos que tradicionalment es donaven a les plantes aromàtiques i medicinals i que com tants altres exemples de la saviesa popular s’estaven perdent.

• La de la tarda, a càrrec de Valentí Gual, va transportar als assistents a l’època medieval per recuperar la importància que a les nostres contrades va tenir el cultiu i el comerç del safrà. La xerrada “El mercat de safrà de la Baixa Segarra” a les 18 hores va omplir de gom a gom la Sala d’actes de l’Ajuntament d’Argençola.
Al matí i a la tarda és van fer dues visites guiades per les parades del mercat, amb l’objectiu de que els visitants és fessin una idea més clara i precisa dels productes que hi podien trobar i els seus usos. El guia va ser Francesc Ferrer Alegre.
Al Mercat es va oferir una Mostra "Aromes i remeis naturals al teu hort" “cultiu casolà de condimentaries d’ombra” què forma part d'un projecte de difusió i demostració del cultiu i els usos de les plantes aromàtiques i remeieres, engegat per Fitomón i Tarpuna SL. Es tracta de una taula de cultiu amb 10 espècies diferents i un pòster on s’explica com cultivar i com utilitzar les plantes. Així es veuen de forma pràctica les possibilitats del cultiu ecològic en balcons, terrats o patis.
Durant tot el dia, es va poder veure al mercat la destil•lació de clau, nou moscada i pebre. Aquest oli essencial podria aromatitzar un oli d’oliva per a condimentar diferents plats. Va anar a càrrec de Joan Carles (L’herbolari de Sau).
No podem oblidar la magnifica ambientació musical a càrrec del DJ Damm, que ens va passejar per la historia de la musica.
La cloenda d’aquest I Mercat de les espècies, productes i artesania va ser al voltant de les 9 del vespre.
Volem agrair a tothom la seva assistència i els seus comentaris que ens encoratgen a seguir endavant amb el mercat.
El Trill ja ha començat a preparar la propera edició que es celebrarà al mes de juny del 2012 i de la qual us anirem informant puntualment o consulteu http://eltrill.wordpress.com . Us hi esperem a tots !!!

El Trill
Associació Cultural del Terme d’Argençola> Back