press room

Activities and events tailor made

Formative, incentive and communication events for private groups and companies.

23 September 2011

Cake Contest, 3rd Edition Awards

Fondant, xocolata i color, guanyadors de la 3a edició del concurs de pastissos de Gastronomia Activa

“La decisió ha estat difícil, el nivell era molt alt”, ha assegurat el president del jurat i director de la revista Cuina, Josep Sucarrats. Després de tastar i deliberar, el premi del millor pastís se l’ha emportat Lucía Meler amb el seu Madeira sponge cake d’inspiració marinera, mentre que la millor presentació ha estat per l’elaboració de xocolata d’Helen Vass. El públic, en canvi, sembla que ho ha tingut molt clar des del principi i ha donat el seu premi a la cistella de flors de Sandra Dávila.

Tarda de divendres 23 de setembre. Mentre la majoria de barcelonins comencen a gaudir de les festes de la Mercè, un grup de llaminers vinguts d’arreu de Catalunya es reuneixen al voltant de la flor i nata de la pastisseria. Són els participants i el públic del tercer concurs de pastissos que organitza Gastronomia Activa, centre d’art culinari que enguany celebra el seu quart aniversari.

De la vintena d’inscrits a la competició, finalment són sis concursants els qui posen els seus millors sabors damunt la taula. El jurat, format per especialistes del sector, parla amb els autors dels dolços i s’interessa per la tècnica utilitzada en cada pastís; després, es reuneixen en una sala per degustar i pair bé el veredicte final. El públic de la competició segueix l’exemple: és el moment de tastar i parlar amb els artistes perquè confessin els seus secrets.Premi al millor Pastís: Madeira Sponge Cake de Lucía MelerPremi a la millor presentació: Chocolate Wrap Cake de Helen VassPremi Especial del Públic: Pastís d'ametlla de Sandra Dàvila

Al cap d’uns minuts, que per alguns es fan eterns, el jurat apareix i anuncia els guanyadors. El premi del públic és per a Sandra Dávila, que només entrar per la porta ja ha deixat tothom sorprès amb la seva escultura fondant de flors comestibles (la base, un deliciós pastís d’ametlla). Curiosament també hi havia flors, en aquest cas de xocolata, en el pastís de l’Helen Vass, a qui el jurat ha atorgat el premi a la millor presentació. Finalment, el millor pastís ha estat el Madeira sponge cake de Lucía Meler, que ha destacat pel seu “equilibri de sabor i tècnica del degradat de color”. “Sóc dissenyadora gràfica i m’agrada fer les coses boniques: per fora, per dins, i també un cop tallat el pastís” (el seu interior era una escala de blaus, imitant el fons marí).

És evident que en aquest cas les aparences són importants i, per cuidar-les, el millor és paciència. Un exemple ben clar és el de la Sandra, que ha trigat “40 hores a fer tot aquest cistell de flors”, però assegura que així es relaxa. L’Helen, en canvi, ha necessitat temps i trucs: “Per modelar bé la xocolata el millor és treballar de nit o llevar-te ben d’hora al matí, quan encara no fa calor”; i és que, tal com ha valorat el jurat, “és molt difícil fer elaboracions de xocolata en aquesta època de l’any”.

Horaris i mètodes de treball a banda, el que està clar és que no hi ha res com la pràctica i, en paraules de Josep Sucarrats, “cal animar a tothom a seguir treballant i a tornar a concursar l’any que ve”. Que no ho dubti: el públic repetirem.
Altres pastissos participants: La Granja de Rebeca Fernández, Pie de Mango de Francesca Capurro i Mil Fulls de xocolata de Xavier Joubert. 
> Back